Thursday, June 17, 2010

Jamboree Budaya Serumpun Indonesia Malaysia Bah.2

Assalamualaikum Wbt..

Alhamdulillah, syukur kepada Allah Swt kerana masih lagi memberikan waktu dan kesempatan buat hambanya untuk melakar satu lagi sejarah dalam hidup. Kembara ke Pagaruyuang, Tanah Datar, Indonesia selamat pergi dan selamat kembali ketanah air lewat 14 Juni tempohari.

Banyak pengalaman dan pengajaran yang dapat diambil dari aktiviti perkhemahan ini sama ada baik mahupun buruk negara orang, ia tetap sebagai pengajaran bagi saya. Sungguh, tidak sekelumit pun terdetik rasa menyesal mengikuti perkhemahan ini walaupun baru pertama kali mengikuti jamboree pengakap.Jamboree Budaya Serumpun Indonesia dan Malaysia memberikan banyak pengalaman yang saya tidak boleh beli dengan wang ringgit. Kerana Jamboree ini adalah jamboree budaya. Ia tidak banyak melibatkan aktiviti fizikal, tetapi lebih kepada budaya. Susur galur budaya leluhur dahulu kala dalam menyampaikan gerak tari serta lenggok lentuk menyampaikan mesej-mesej tertentu amat menarik untuk ditelusuri.

Saya bagaikan melihat pembikinan filem-filem Melayu lama zaman-zaman allahyarham P.Ramlee dan seangkatannya sewaktu melihat persembahan budaya dari pelbagai kontingen pramuka (kotinjen pengakap) Indonesia mempersembahkan tarian. Saya berani jamin bagi ahli budaya pasti terpegun dengan persembahan mereka serta kostum-kostum yang diperagakan masih terserlah keaslian dan kecantikannya.Kami juga dibawa wisata (melancong) ke tempat-tempat yang menarik untuk dilawati termasuklah ke tempat untuk membeli belah. Bukit Tinggi dan Jam Gadang sememangnya sinonim dengan kita orang Malaysia sebagai tempat membeli belah yang menarik untuk dituju. Tapi jangan lupa Aur Kuning juga mampu memberikan saingan yang lebih kompetitif bagi dua tempat tersebut.

Berbalik dengan aktiviti perkhemahan, kami kotinjen Johor adalah seramai 107 orang termasuklah para pemimpin. Semuanya datang secara berperingkat-peringkat bermula dengan saya ktinjen dari Kulai, Senai dan Kota Tinggi seramai 36 orang. Pergi dengan menaiki feri demi menjimatkan sedikit duit, tetapi pengalaman yang didapati amatlah besar dan sungguh bermakna sekali.

Dari Johor singgah ke Melaka, dari Melaka ke Dumai dan Dumai Ke Pagaruyung. Pengalam yang menyeksakan adalah dari Dumai ke Pagaruyung dengan menaiki bas membelah banjaran dan jalan-jalan yang berlubang-lubang dan bersimpang siur segala. Pengalaman ini seolah kita menaiki bas pada zaman 70-80an dahulu ataupun jika ada jalan-jalan di Sabah dan Sarawak sekarang. Tapi saya fikir Sabah dan Sarawak adalah lebih baik.Bayangkan berada di dalam bas yang seperti Bas Mini, sempit dan sesak macam ikan sardin selama lebih 12 jam. Tapi itulah yang dikatakan pengalaman. Saya sangat mengagumi para pemandu di Indonesia berbanding di Malaysia. Cara pemanduan yang mungkin agak berbahaya akan tetapi pemandu lain akan memberi jalan dan ruang kepada kita untuk memotong kereta lain. Kaya dengan sifat toleransi dan hormat menghormati antara satu sama lain. Kereta yang berada di jalan bertentangan akan sampai ke tahap berhenti untuk memberi kita lalu. Sangat bagus kan?Upacara pembukaan Jamboree adalah sangat meriah dan saya fikir kita di Malaysia tidak mampu untuk melakukannya (dalam konteks pengakap). Sangat menarik dan saya mengagumi pramuka Indonesia mampu melakukannya. Begitu juga dengan upacara penutupan, sebelum bermula acara semua kotinjen diarak mengelilingi Bandar Batu Sangkar diiringi dengan marching band jemputan. Terasa sangat dihargai.


Sampai sini dahulu, jika rajin masukan ini akan bersambung dan jika tidak seperti ini sajalah....

Adios.....


No comments: