Sunday, March 22, 2009

Earth Hour 2009


Earth Hour adalah sebuah acara tahunan peringkat antarabangsa yang diadakan oleh WWF (World Wide Fund for Nature/World Wildlife Fund), ia diadakan setiap Sabtu terakhir bulan Mac, yang meminta setiap rumah dan pejabat untuk mematikan lampu yang tidak diperlukan dan peralatan elektrik selama satu jam untuk meningkatkan kesedaran akan perlunya mengambil tindakan menghadapi perubahan iklim.

Ianya dirintis oleh WWF Australia dan Sydney Morning Herald tahun 2007, dan menjadi ikutan dunia pada tahun 2008. Earth Hour berikutnya akan dilakukan pada hari Sabtu, 28 Mac 2009 pukul 8:30 malam, waktu tempatan

Pada waktu ini, 80 negara dan 750 bandar 'bergabung dengan Earth Hour 2009', satu peningkatan yang drastik dari orang-orang yang turut serta di 35 negara untuk Earth Hour 2008. 1 bilion 'suara' adalah tujuan utama untuk Earth Hour 2009, dalam konteks menjelang Konferens Perubahan Iklim Bangsa-Bangsa Bersatu 2009.

Acara ini adalah bertujuan mengurangkan pengeluaran karbon dan pengurangan penggunaan elektrik secara keseluruhan. Perlu diketahui bahawa Earth Hour sangat mirip dengan Earth Day Energy Fast, yang sejak 1991 hingga 2007 yang merencanakan tidak menggunakan tenaga buatan setiap kali Earth Day. Earth Day Energy Fast ditutup tahun 2008 setelah pengasasnya menyatakan "sudah terlambat" untuk kempen seperti ini untuk memberikan impak yang bermakna.

Konferen Bangsa-Bangsa Bersatu untuk Perubahan Iklim di Bali menjadikannya jelas bahawa penandatangan Protokol Kyoto menyetujui bahawa pengurangan pengeluaran karbon mulai 25 hingga 40% dapat dilakukan pada 2020 untuk mengurangi impak pemanasan global yang mengakibatkan peningkatan aras laut dan masalah lainnya.

Dalam konteks tersebut Earth Hour merupakan satu titik tolak terbaiknya untuk menyedarkan kembali manusia untuk maju ke tahap berikutnya seperti beralih ke tenaga hijau dari sumber seperti tenaga angin dan tenaga solar dan tidak menggunakan elektrik yang dihasilkan melalui pembakaran bahan bakar fosil seperti arang batu, gas asli dan petroleum.

Apa yang kita harus buat pada Sabtu, 28 Mac 2009 pukul 8:30 malam?

  • Tutup peralatan elektrik seperti lampu, kipas, komputer dan sebagainya. Itupun jika penggunaan waktu tersebut adalah tidak penting pada waktu itu.
  • Ajak rakan-rakan untuk menyertainya sekali.
  • Sebarkan kepada semua rakan-rakan anda, keluarga, jiran dan sebagainya.





Marilah sama-sama kita jayakan usaha yang murni ini, walaupun nampak kecil dan tidak bermakna, tetapi jika semua orang terlibat ia akan membawa impak yang besar pada keseluruhannya.

Tetapi awas, haruslah diingat jika rumah atau kawasan anda selalu terdedah pada bahaya contohnya kerap berlaku kecurian, tutuplah lampu yang perlu sahaja dan janganlah bergelap segelap-gelapnya dan mengundang bahaya kepada diri sendiri.

Akhir sekali, apa salahnya pada waktu itu kita menutup sebentar lampu, komputer, televisyen, radio dan perkakas elektrik yang lain dalam masa satu jam sahaja. Semoga ia memberi impak dan makna yang besar kepada kita.

Sekian, adios......

p/s: yang kaler biru-biru tu aku ambil dari wikipedia.

5 comments:

TEACHER OF SOMEONE said...

sama-samalah kita memberikan sokongan agar pemanasan global dapat dikurangkan..

tukangbuatsushi said...

time kaseh diatas info yg sgt bergune ni...

adyri said...

ye, mari kita bergelap hari sabtu ni. sekejap je, sejam je pun.

Miss jane said...

AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成人,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,性愛,正妹牆,情色視訊,愛情小說,85cc成人片,成人貼圖站

Unknown said...

餐飲設備 製冰機 洗碗機 咖啡機 冷凍冷藏冰箱 蒸烤箱 關島婚禮 巴里島機票 花蓮民宿 彈簧床 床墊 獨立筒床墊 乳膠床墊 床墊工廠 產後護理之家 月子中心 坐月子中心 坐月子 月子餐 銀行貸款 信用貸款 個人信貸 房屋貸款 房屋轉增貸 房貸二胎 房屋二胎 銀行二胎 土地貸款 農地貸款 情趣用品 情趣用品 腳臭 水晶 長灘島 長灘島旅遊 長灘島景點 長灘島機加酒 長灘島必買 SD記憶卡 隨身碟 SD記憶卡 ssd固態硬碟 外接式硬碟 記憶體 婚禮顧問 婚禮顧問