Saturday, June 6, 2009

Belukar Bukit

Assalamualaikum..

Pernah dengar tak Belukar Bukit?

Belukar = tanah yg ditumbuhi pokok-pokok kecil atau hutan kecil
Bukit = kawasan tanah yg tinggi tetapi tidak setinggi gunung

Belukar + Bukit = kawasan tanah tinggi yang ditumbuhi pokok-pokok kecil

Kelakar la pulak. Sebenarnya Belukar Bukit adalah nama sebuah tempat rekreasi ala-ala Hutan Lipur dengan aliran sungai membentuk satu kawasan air (kolam la senang cerita) yang luas. Airnya jenih dan warnanya seakan-akan hijau. Memang cantik tempat ni dan selalu menjadi kawasan pilihan orang ramai untuk mandi di sini.


Dulu masa kecil ada la ayah aku bawa kami sekeluarga ke sana. Memang seronok, tapi kami selalu mandi di bawah jambatan. Ayah cakap bawah jambatan tak ramai orang, jadi kami mandi je lah kat situ. Sebenarnya bawah jambatan tu pun boleh tahan sebenarnya. Berasal dari air sungai yang sama juga.

Ni la jambatannya

Aku teringin nak bawak kawan-kawan kat Belukar Bukit ni. Jalan dia tidaklah susah sangat. Kalau dari Kuala Terengganu terus ke Kuala Berang. Selepas tu masuk ke Ajil, boleh juga ikut Lubuk Periuk ke Felda Mengkawang. Dari situ jalan terus je ke Belukar Bukit.

Boleh tahan juga orang kat situ

Belukar Bukit ni macam Air Terjun Sekayu juga. Cuma Sekayu lagi ramai orang terutamanya musim cuti sekolah. Jadi aku prefer ke Belukar Bukit lagi. Jadi siapa-siapa yang teringin boleh la rancang nak ke sana. Jangan lupa ajak aku sekali. Hehehe....

Tak teringin ke nak mandi ooiiii!!

Sekian untuk kali ini, adios....

2 comments:

wamora wasa said...

cantik gambar..minta izin copy nok letak dlm blog saya..tq

adyri said...

ambil la, link kan dgn blog saya.